Knitmandu

Knitting through the world

You want real yak wool – follow me…

Jeg holdte en fridag i går med to hovedformål: strikkehygge og indkøb af yak-uldtæpper. Jeg fik hygget i solen med min mand og Virgin Mojitos og fik strikket en masse, som kommer på bloggen snart. Men ligeså vigtigt fik jeg handlet tæpper.

Hvis du har været i Nepal og ikke mindst i Thamel-kvarteret i Kathmandu, har du givetvis set masser af såkaldte yak-uldtæpper til salg. De indeholder dog oftest meget mere akryl end egentlig yakuld. Jeg havde dog hørt om et sted, hvor en veninde havde fundet tæpper håndvævet med ægte yakuld. Det tog mig lidt tid at finde stedet – et tempel med trappetrin op, hvor gadesælgerne har tæpper og sjaler til skue hele vejen rundt (prøv at se billederne nedenfor – så giver det lidt bedre mening;-)).

Jeg gik dog forgæves rundt og mærkede og kiggede på de mange tæpper, som alle føltes umiskendeligt som akryl. Samtidig plagede gadesælgerne mig med tilråb om deres produkter: “Madam, what size do you want – look at this one – I have many more colours – you want bigger size – try this shawl – real yak wool, Madam”.

Jeg ignorerede tilråbene (det lærer man hurtigt at gøre, når man generelt bliver jagtet rundt af ivrige gadesælgere) og ledte rundt på nederste række under alle akryltæpperne – det var nemlig gemt dernede, at min veninde havde fundet sine. Til sidst fik jeg fat i noget af det rigtige hos en gadesælger på hjørnet af templet. Han fangede hurtigt, hvad jeg var på udkig efter. “You want real yak wool – 100% wool – no acrylic. Follow me”. Nu har jeg ikke for vane at følge ukritisk med mænd, jeg ikke kender, men samtidig har jeg efterhånden erfaret, at de bedste ting findes i små baggårdslokaler eller i huse og lejligheder langt fra butikkerne på turistgaderne. Og så havde jeg Jan med. “Skat, du går altså med”, sagde jeg hurtigt, da sælgeren ledte mig ind i en bygning og op af en smal trappe til anden sal. Jeg nåede et splitsekund at tænke “måske er han menneskehandler”, hvorefter stemmen i mit hoved sagde: “og hvem tror du han kan sælge en 38-årig dansk kvinde til, ærlig talt?”
I et lillebitte lokale proppet med tæpper begyndte han at hive fine uldtæpper frem. Jeg lugtede til dem, og de lugtede af – yak-okse! Så langt så godt. Jeg fik også sat ild til lidt af tæpperne for at se, om det også brændte, som uld bør. Testet og accepteret talte vil lidt pris. Han var af den opfattelse, at jeg havde været der før og derfor havde styr på priserne, altså de rigtige priser og ikke turist-priserne. På trods af at jeg aldrig tidligere havde set manden, lod jeg ham forblive i troen om, at jeg var en gammel kunde.
 
Jan kunne givetvis se julelysene i mine øjne og med kendskabet til bunkerne af stof og garn, som vi har derhjemme, fik han hurtigt sagt: “Du køber altså kun to – max”! Så det blev til to fine tæpper. Jeg fik dog mandens visitkort og har bestemt tænkt mig at komme forbi en anden gang…og næste gang uden indkøbs-politiet, a.k.a. min mand;-)
 
Derudover var jeg også forbi den lille krea-butik, som jeg af og til besøger. Butikken har silkebånd, knapper, bomuldsgarn, tråd og meget andet spændende. Jeg fik købt lidt sytråd og nogle fine farvede elfenbens-agtige knapper. Jeg forelskede mig også i noget bredt broderet bånd, som kunne være så fint på en taske eller en kjole. Jeg købte det dog ikke, da jeg jo ikke rigtig har fået gang i min symaskine. Måske en anden gang….. God weekend!
I had a day off yesterday, which I spent knitting, drinking Virgin Mojitos with my husband and shopping for yak wool blankets. If you have ever been to Kathmandu, Nepal, you have probably seen tons of yak wool blankets everywhere. However, they are often made with acrylic rather than real wool. Through a friend I had heard of a place where, real yak wool blankets could be found. It took some time, but I finally found the place and was led to another building and a back room by a street vendor. The thought that he might be a human trafficker briefly crossed my mind, immediately followed by the question: “and who do you think he would sell a 38 year old Danish woman to, really?”. Anyway, I had also safeguarded myself with the presence of my husband, which made me safe, but who also ended up vetoing me purchasing more than two blankets. I tested with a lighter that they were real wool and the smell of yak further confirmed this. I am definitely going back. Have a nice weekend:-)
 


Udgivet

i

, , ,

af

Tags:

Kommentarer

18 svar til “You want real yak wool – follow me…”

 1. Astrid Avatar

  Åh, hvor lyder det fantastisk! Du må klart tilbage uden indkøbspolitiet! 🙂

 2. Astrid Avatar

  Åh, hvor lyder det fantastisk! Du må klart tilbage uden indkøbspolitiet! 🙂

 3. Mette Avatar

  Armen, hvor ser det fantastisk ud og godt handlet:) Flotte tæppe og skønner billeder af området:)

 4. Mette Avatar

  Armen, hvor ser det fantastisk ud og godt handlet:) Flotte tæppe og skønner billeder af området:)

 5. @ordvild Avatar

  Lækre tæpper, hvis altså yak-okse-lugten kan vaskes ud?
  Vildt med alle de tæppehandlere på trappen. Sådan ser det ikke ud nede i den lokale Rema. Siger det bare 😉

 6. @ordvild Avatar

  Lækre tæpper, hvis altså yak-okse-lugten kan vaskes ud?
  Vildt med alle de tæppehandlere på trappen. Sådan ser det ikke ud nede i den lokale Rema. Siger det bare 😉

 7. Katrine/Små tanker Avatar

  Det lyder som en helt fantastisk dag! Og sikke en fin butik og tæpper!

 8. Katrine/Små tanker Avatar

  Det lyder som en helt fantastisk dag! Og sikke en fin butik og tæpper!

 9. Ingrid Avatar

  Ja, det må jeg altså;-)

 10. Ingrid Avatar

  Ja, det må jeg altså;-)

 11. Ingrid Avatar

  Tak, Mette. Jeg er også ret tilfreds med mine køb:-)

 12. Ingrid Avatar

  Tak, Mette. Jeg er også ret tilfreds med mine køb:-)

 13. Ingrid Avatar

  Yak-okselugten er væk, så det er et problem mindre;-) Og nej, tæppeudvalget er lidt mindre i Rema, hihihi

 14. Ingrid Avatar

  Yak-okselugten er væk, så det er et problem mindre;-) Og nej, tæppeudvalget er lidt mindre i Rema, hihihi

 15. Ingrid Avatar

  Ja, Katrine, det var en rigtig dejlig dag (og nu trænger jeg allerede igen til sådan en dag;-))

 16. Ingrid Avatar

  Ja, Katrine, det var en rigtig dejlig dag (og nu trænger jeg allerede igen til sådan en dag;-))

 17. Anonym Avatar
  Anonym

  Karen Lund.Jeg har købt mange af dem hos eksil-tibetanerne i Goa og Ladakh.Mine venner er helt syge med dem,de bliver bogstaveligt revet fra mig,når jeg har nogle med hjem
  23.febr 2015

 18. Ingrid Avatar

  Ja, Karen, jeg synes også det er en supergod gaveidé 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *