Knitmandu

Knitting through the world

Smuk strik i Nepal

I søndags besøgte jeg et hus i Patan sammen med et par kolleger. Igennem en lille mørk gang, forbi en generator og en lille gård og op af en lille trappegang, blev vi budt velkommen af ejeren af et strikkefirma og hans strikkedamer. Der var garn over det hele, tegninger af mønstre, en gammel strikkemaskine og smilende strikkedamer, som sad i skrædderstilling på gulvet omringet af garn og tekopper. 

Min ene kollegas kone havde fundet stedet (historien om HVORDAN hun fandt det, har jeg til gode), og jeg havde længe glædet mig til at besøge dem. Strikkedamerne strikker ca. 8 timer om dagen, og de mange sweatre, huer, benvarmere, vanter, osv eksporteres hovedsagligt til Japan og Tyskland. Garnet importerer ejeren fra New Zealand og Australien.
Efter at have beundret strikkedamernes igangværende projekter og lidt garngramseri, slog vi os løs i deres lille butik i stueetagen. Ejeren sagde først, at der ikke var så meget, men vi fik hurtigt væltet hele butikken og pakket alt ud. Og vi gik også derfra med flere indkøb.

Efter vores totale gennemgang af samtlige sweatre, forlod vi den lille butik (nedenfor er et billede af indgangen, så jeg forhåbentlig kan finde stedet igen) og begav os ud af byen og hen til ejerens store lager, hvor hans kone ventede på os.

På vejen holdte vi i kø i den forfærdelige Kathmandu-trafik, men det gav mig lige tid til at snappe et billede af to piger i en lille butik ved vejkanten, som var i gang med at hækle og vinde garn:-) Det er blot for at illustrere, at hækling og strikning er håndværk, som man løbende ser kvinder beskæftiget med både i byen og på landet i Nepal.

Vi nåede endelig ud til lageret. Og jeg fik snappet nedenstående billede af enorme mængder garn (dette var blot en brøkdel af det), inden lyset gik. En af udfordringerne i Nepal er manglen på elektricitet. Og lige denne aften var det en særlig udfordring, fordi vi stod fem ivrige kvinder omringet af garn og sweatre, men uden lys. Med hjælp fra lommelygter og lysende mobiler, fik vi alligevel høstet en del, og ingen af os gik tomhændede derfra.

Jeg købte både til mig selv og til gaver. Jeg fik også bestilt lidt til afhentning i januar, og jeg er spændt på at se, om de kan strikke efter mål. Hvis ikke, så finder jeg nok noget andet til den tid. I dag havde jeg min ene cardigan på på arbejde, og den var fantastisk varm og dejlig – her er et sjældent selfie fra i morges med min fine cardigan:-)

Billederne nedenfor af nogle af mine indkøb er ikke fantastiske, da jeg i disse dage møder tidligt og arbejder indtil sent, så jeg har ikke så meget dagslys at fotografere i.

Og så købte jeg for meget billige penge en trøje med fejl – der var en del masker, som var løbet – og så smed ejeren 250 gram garn med, så jeg selv kan reparere den. Det håber jeg sørme, at jeg får taget mig sammen til en dag….
A visit to a sweater shop in Patan in Nepal was very interesting. We met the knitting ladies and the owner and bought more sweaters than I will ever need. Here are photos both of the knitting ladies, the yarn, the shopping taking place and some of my purchases. 


Udgivet

i

, , ,

af

Tags:

Kommentarer

20 svar til “Smuk strik i Nepal”

 1. @ordvild Avatar

  Wow. Sikke en oplevelse. Helt vildt fantastisk. Og mega voldsomt at strikke 8 timer i streg. Og måske endda også derhjemme til familien?!
  Lækre sweatre du fik med hjem. Flere af dem er jeg virkelig forelsket i. Tak for alle de fantstiske billeder og fortællingen igennem oplevelsen. Kh. Liv

 2. @ordvild Avatar

  Wow. Sikke en oplevelse. Helt vildt fantastisk. Og mega voldsomt at strikke 8 timer i streg. Og måske endda også derhjemme til familien?!
  Lækre sweatre du fik med hjem. Flere af dem er jeg virkelig forelsket i. Tak for alle de fantstiske billeder og fortællingen igennem oplevelsen. Kh. Liv

 3. Katrine/Små tanker Avatar

  Sikke en fantastisk oplevelse! Og sikke en masse fine sager de havde der. Den er virkelig særlig flot, den sorte cardigan, du havde på på arbejde!

 4. Katrine/Små tanker Avatar

  Sikke en fantastisk oplevelse! Og sikke en masse fine sager de havde der. Den er virkelig særlig flot, den sorte cardigan, du havde på på arbejde!

 5. Susanne / Flesthverdage Avatar

  Sikke en masse fede mønstre – og hold da op en masse garn-:)

 6. Susanne / Flesthverdage Avatar

  Sikke en masse fede mønstre – og hold da op en masse garn-:)

 7. A + K = ♥ Avatar

  Fede billeder, sikke en verden – elsker karrystrikken og den med elefanterne.

  – Anne

 8. A + K = ♥ Avatar

  Fede billeder, sikke en verden – elsker karrystrikken og den med elefanterne.

  – Anne

 9. Mette Avatar

  Ej, nogle flotte billeder:) Jeg er helt vild med din strik du har på. Lige mine farver:) Håber I kom godt ind i det nye år. Hvor holdte I jul og nytår henne? Godt nytår herfra. I dag er første dag tilbage til hverdagen.

 10. Mette Avatar

  Ej, nogle flotte billeder:) Jeg er helt vild med din strik du har på. Lige mine farver:) Håber I kom godt ind i det nye år. Hvor holdte I jul og nytår henne? Godt nytår herfra. I dag er første dag tilbage til hverdagen.

 11. Ingrid Avatar

  Mange tak for din kommentar, Liv. Ja, det er lidt vildt at strikke så længe, ikke mindst siddende på gulvet i skrædderstilling. Men ofte tænker jeg, at det ikke ville være dårligt at kunne strikke dagen lang;-)

 12. Ingrid Avatar

  Mange tak for din kommentar, Liv. Ja, det er lidt vildt at strikke så længe, ikke mindst siddende på gulvet i skrædderstilling. Men ofte tænker jeg, at det ikke ville være dårligt at kunne strikke dagen lang;-)

 13. Ingrid Avatar

  Mange tak, Katrine. Ja, det er vist ikke sidste gang, at jeg skal forbi…næste gang i dagslys, så jeg ikke skal søge rundt med en lommelygte;-)

 14. Ingrid Avatar

  Mange tak, Katrine. Ja, det er vist ikke sidste gang, at jeg skal forbi…næste gang i dagslys, så jeg ikke skal søge rundt med en lommelygte;-)

 15. Ingrid Avatar

  Ja, Susanne, der var simpelthen så meget garn!

 16. Ingrid Avatar

  Ja, Susanne, der var simpelthen så meget garn!

 17. Ingrid Avatar

  Mange tak, Anne. Ja, jeg blev også forelsket i karryen og elefanttrøjerne håber jeg at kunne give til børn i gaver det næste stykke tid;-)

 18. Ingrid Avatar

  Mange tak, Anne. Ja, jeg blev også forelsket i karryen og elefanttrøjerne håber jeg at kunne give til børn i gaver det næste stykke tid;-)

 19. Ingrid Avatar

  Mange tak, Mette. Ja, jeg er virkelig også blevet glad for den cardigan:-) Vi tog til Singapore den 11. december på juleferie og kom først hjem den 5. januar, hvilket også er grunden til, at der har været musestille hos mig….der har hverken været tid til at blogge eller få læst med hos andre. Jeg håber at komme efter det snart:-) Og godt nytår til jer. Håber I havde nogle dejlige feriedage sammen :-*

 20. Ingrid Avatar

  Mange tak, Mette. Ja, jeg er virkelig også blevet glad for den cardigan:-) Vi tog til Singapore den 11. december på juleferie og kom først hjem den 5. januar, hvilket også er grunden til, at der har været musestille hos mig….der har hverken været tid til at blogge eller få læst med hos andre. Jeg håber at komme efter det snart:-) Og godt nytår til jer. Håber I havde nogle dejlige feriedage sammen :-*

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *