Knitmandu

Knitting around the world

For et par dage siden kom jeg hjem fra et besøg i Østnepal. Det omhandlede et af de udviklingsprogrammer, som jeg sidder med, og for første gang besøgte den danske ambassadør den østlige del af Nepal. Udover de aktiviteter vi havde i forhold til vores program, benyttede vi også lejligheden til at besøge en flygtningelejr for bhutanesiske flygtninge – ovenfor er et billede fra flygtningelejren.

For de af jer som ikke kender til de bhutanesiske flygtninge kan jeg opridse situationen således:

De bhutanesiske flygtninge i Nepal tilhører den etniske gruppe Lhotsampas, som sidst i 1800-tallet udvandrede fra Nepal og slog sig ned i det sydlige Bhutan. Lhotsampas er altså etniske nepalesere, som fastholdte deres kultur, deres sprog og religion (hinduisme) efter de bosatte sig i Bhutan. De blev med tiden anset som en trussel mod Bhutans kultur og religion (buddhisme). Op gennem 1980’erne blev sammenstødene flere og større, og det førte til, at over 100,000 Lhotsampas i starten af 1990’erne så sig nødsaget til at flygte fra Bhutan til Nepal. De har i snart 25 år stået i den umulige situation, at Nepal ikke vil anerkende flygtningene og altså ikke vil lade dem integrere og bosætte sig i Nepal, og Bhutan vil ikke tillade, at de vender tilbage til Bhutan – altså snart 25 år i en flygtningelejr! Da der ikke umiddelbart var udsigt til en løsning, fik FN’s flygtningeorganisation, UNHCR i 2005 en aftale på plads med en række lande, som har sagt ja til at modtage de bhutanesiske flygtninge og give dem permanent opholdstilladelse. Omkring 90,000 bhutanesiske flygtninge har over årene genbosat sig i lande som USA, Canada, Holland, Norge og også Danmark. Vi har modtaget over 750 af disse flygtninge, som nu har startet et nyt liv i Danmark. Der arbejdes stadig på en politisk løsning, hvorved de bhutanesiske flygtninge enten kan vende hjem til Bhutan eller få lov til at slå sig ned i Nepal, men indtil da tilbyder Danmark og andre lande altså, at de kan få en frisk start i et nyt land og komme væk fra flygtningelejrene.

Nedenfor er der lidt billeder fra den flygtningelejr, som vi besøgte. Et stort billboard fra lejren, som viser en pige, som holder en dansk opholdstilladelse; kvinder, som undervises i syning og vævning og nogle af de ting, som de laver og sælger; skolepiger, som vi besøgte i deres klasse – piger, som alle er født og opvokset i flygtningelejren og altså aldrig har boet eller set deres fædreland; og en fødestue i sundhedscentret i flygtningelejren.

Og så lige lidt flere stemningsbilleder fra turen – søde skolebørn i uniformer, grønne teplantager i disen, smukke roser på faldefærdige huse med parabolantenner på taget og smukke aftener med dramatisk lys hen over bjergene. Jeg fik ikke strikket, så garninspiration må vente til et kommende indlæg. Håber I stadigvæk læser med alligevel.