Knitmandu

Knitting through the world

Nepal i billeder – flygtninge, skolebørn, teplantager og natur

For et par dage siden kom jeg hjem fra et besøg i Østnepal. Det omhandlede et af de udviklingsprogrammer, som jeg sidder med, og for første gang besøgte den danske ambassadør den østlige del af Nepal. Udover de aktiviteter vi havde i forhold til vores program, benyttede vi også lejligheden til at besøge en flygtningelejr for bhutanesiske flygtninge – ovenfor er et billede fra flygtningelejren.

For de af jer som ikke kender til de bhutanesiske flygtninge kan jeg opridse situationen således:

De bhutanesiske flygtninge i Nepal tilhører den etniske gruppe Lhotsampas, som sidst i 1800-tallet udvandrede fra Nepal og slog sig ned i det sydlige Bhutan. Lhotsampas er altså etniske nepalesere, som fastholdte deres kultur, deres sprog og religion (hinduisme) efter de bosatte sig i Bhutan. De blev med tiden anset som en trussel mod Bhutans kultur og religion (buddhisme). Op gennem 1980’erne blev sammenstødene flere og større, og det førte til, at over 100,000 Lhotsampas i starten af 1990’erne så sig nødsaget til at flygte fra Bhutan til Nepal. De har i snart 25 år stået i den umulige situation, at Nepal ikke vil anerkende flygtningene og altså ikke vil lade dem integrere og bosætte sig i Nepal, og Bhutan vil ikke tillade, at de vender tilbage til Bhutan – altså snart 25 år i en flygtningelejr! Da der ikke umiddelbart var udsigt til en løsning, fik FN’s flygtningeorganisation, UNHCR i 2005 en aftale på plads med en række lande, som har sagt ja til at modtage de bhutanesiske flygtninge og give dem permanent opholdstilladelse. Omkring 90,000 bhutanesiske flygtninge har over årene genbosat sig i lande som USA, Canada, Holland, Norge og også Danmark. Vi har modtaget over 750 af disse flygtninge, som nu har startet et nyt liv i Danmark. Der arbejdes stadig på en politisk løsning, hvorved de bhutanesiske flygtninge enten kan vende hjem til Bhutan eller få lov til at slå sig ned i Nepal, men indtil da tilbyder Danmark og andre lande altså, at de kan få en frisk start i et nyt land og komme væk fra flygtningelejrene.

Nedenfor er der lidt billeder fra den flygtningelejr, som vi besøgte. Et stort billboard fra lejren, som viser en pige, som holder en dansk opholdstilladelse; kvinder, som undervises i syning og vævning og nogle af de ting, som de laver og sælger; skolepiger, som vi besøgte i deres klasse – piger, som alle er født og opvokset i flygtningelejren og altså aldrig har boet eller set deres fædreland; og en fødestue i sundhedscentret i flygtningelejren.

Og så lige lidt flere stemningsbilleder fra turen – søde skolebørn i uniformer, grønne teplantager i disen, smukke roser på faldefærdige huse med parabolantenner på taget og smukke aftener med dramatisk lys hen over bjergene. Jeg fik ikke strikket, så garninspiration må vente til et kommende indlæg. Håber I stadigvæk læser med alligevel.


Udgivet

i

af

Tags:

Kommentarer

7 svar til “Nepal i billeder – flygtninge, skolebørn, teplantager og natur”

 1. Gitte Avatar

  Flotte billeder! Det er spændende at læse om dit arbejde, jeg læser gerne disse indlæg, selvom jeg også gerne vil læse om strik. Håber der kommer flere af disse indlæg.

  Kh Gitte

 2. Gitte Avatar

  Flotte billeder! Det er spændende at læse om dit arbejde, jeg læser gerne disse indlæg, selvom jeg også gerne vil læse om strik. Håber der kommer flere af disse indlæg.

  Kh Gitte

 3. Ingrid Avatar

  Tusind tak, Gitte. Jeg er rigtig glad for, st du læser med på både den her slags indlæg og de strikkede:-) kh Ingrid

 4. Ingrid Avatar

  Tusind tak, Gitte. Jeg er rigtig glad for, st du læser med på både den her slags indlæg og de strikkede:-) kh Ingrid

 5. Die HausFrau Avatar

  Jeg er enig med Gitte – det er er et rigtig godt indlæg og meget interessant. Jeg anede ikke en disse om denne gruppe flygtninge, så tak fordi du deler.
  Det lyder som om, du har et meget berigende arbejde – det må jeg en dag høre meget mere om. 🙂
  Rigtig god weekend.
  Kh Astrid

 6. Die HausFrau Avatar

  Jeg er enig med Gitte – det er er et rigtig godt indlæg og meget interessant. Jeg anede ikke en disse om denne gruppe flygtninge, så tak fordi du deler.
  Det lyder som om, du har et meget berigende arbejde – det må jeg en dag høre meget mere om. 🙂
  Rigtig god weekend.
  Kh Astrid

 7. Ingrid Avatar

  Tusind tak, søde Astrid. Jeg er rigtig glad for, at du gider at læse med:-) Og jeg kan fortælle, at jeg heller ikke kendte til den gruppe flygtninge, før jeg kom herud. Ja, nogle gange er det berigende, andre gange er det frustrerende, og man ville ønske, at man kunne gøre en større forskel. Det kan jeg sagtens fortælle dig mere om en anden gang. Så kan du til gengæld lære mig at brodere;-) kh. Ingrid

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *